Lördag

Det är ganska grått, kallt och blåsigt ute, men jag tänkte trots det bege mig in till stan för att köpa en flaska rött till kvällens middag. Jag tycker faktiskt att man ska unna sig god mat på en lördag och om man inte har en god dryck till den goda maten kan man nästan strunta i att tillreda maten.

Min käre sambo jobbar idag, så jag tänkte att jag skulle påbörja min distanskurs i GIS. Insåg dock ganska snabbt efter att jag loggat in på hemsidan att min berömda tekniska förmåga än en gång spelar mig ett spratt och jag får vänta med att sätta igång med kursen tills någon mer tekniskt intresserad person kommer till min undsättning. Förövrigt har jag inte hunnit få min kurslitteratur än, så att börja med övningarna hade kanske ändå varit en omöjlighet. Jag tror att jag ska fnula lite på min (vår) examination på etikkursen istället. Vi ska göra ett rollspel som behandlar ämnet "hur arkeologisk/osteologisk/historisk kunskap missbrukas exempelvis i nationalistiska och högerextrema kretsar". Rollspelet blir i form av en paneldebatt med olika relevanta aktörer och ska pågå i 45 minuter. Finns dock risk att jag bara kryper upp i soffan och fortsätter med "bronsåldersmordet".

I eftermiddag är det dessutom hockey som måste ses! Derby mellan Luleå och Skellefteå (vet dock inte vilka som har hemmaplan). Håll tummarna för björnarna!

Anna.

Snö

Igår vräkte snön ner och blåsten gjorde det inte ett dugg bättre. Det verkar aldrig bli vår i år. Har inte varit med om så här lång vinter sedan jag flyttade ner för fem och ett halvt år sedan.

Idag skiner dock solen från en klarblå himmel, nästan alla vägar är plogade och då kan man faktiskt stanna upp och förundras över att det kalla och blöta trots allt kan vara väldigt vackert.



Vi fick minsann vinter en gång till igår... Snöstorm är väl det näsrmaste man kommer att tänka på. Idag skiner dock solen från en klarblå himmel och nästan alla vägar är plogade. Då kan man ju faktiskt se skönheten i allt det kalla och blöta...

 

Nu kallar tvättstugan!

 

Anna.


Etiska perspektiv

Är precis hemkommen från en etikföreläsning om människor på bild- hur vi som arkeologer framställer forntidens människor i bilder och rekonstruktioner. Ämnet är faktiskt imer intressant än man först kan föreställa sig. Man kan titta på en rad framställningar både från vår samtid och från tidigare perioder och se hur synen på människan förändras.

Innan den postprocessuella arkeologins framfart fanns det inga människor i förhistorien. Arkeologer undersökte föremål, typologiserade och daterade, men man diskuterade aldrig människan bakom. Inom den processuella arkeologin diskuterade man ekologiska system och maktstrukturer, men inte heller här syntes människan. Hur många gånger har man inte hört att "vi ser aldrig den lilla människan i det arkeologiska materialet"? Kanske, kanske inte. Visst är det så att det framförallt är praktgravar som syns och sticker ut, gravar rika på föremål i material som inte så lätt förgås av tidens tand, men kan vi inte ändå finna den lilla människan bakom? Jag anser att det går genom handlingsteorier- vad gjorde människan för att vi har kunnat hitta de spår som vi gör? Vad kände och hörde människan när hon/han gick ut vid mossen för att offra?

Det är nog egentligen i den här problemställningen som mitt osteologiintresse vaknade. Tänk så mycket vi kan utläsa från benmaterialet, både det humana och det animala, om ALLA människor. Vi får reda på vad de har ätit, vad de har har jagat, var de har hållit djuren- på gården, eller är djuren inköpta (eller som skatt) någon annanstans? Hur har djuren slaktats? Har man importerat mycket, eller har man ätit "lokalproducerat"? Hur mådde människorna? Har de haft näringsbrister, parasiter, ont i ryggen? Har de haft ledförslitningar och i så fall var och på grund av vad? Har de haft andra sjukdomar och har de blivit utsatta för något våld? Var de vegetarianer, hur långa var de, vilket kön hade de, hur gamla var de, har de bott på samma ställe hela sitt liv, eller har de migrerat? Listan kan göras hur lång som helst, men min poäng är bara att man genom att kombinera arkeologiska analyser med osteologiska kan komma en väldigt bra bit påväg till att se den "lilla människan".

Nåja, nog om detta. Efter föreläsningen blev vi indelade i smågrupper för att höra om de olika uppsatsprojekten och ge lite respons till varandra. Komma med tips och idéer om vad man ska tänka på o s v. Fantastiskt roligt att höra om vad ens kursare ska borra in näsan i under kommande termin. Det finns en enorm spridning på både angreppssätt och tidsepok eftersom alla institutionens fyra ämnen läser samma kurs - d v s antikens kultur och samhällsliv, förhistorisk arkeologi, historisk arkeologi och så klart historisk osteologi.

Nu ska jag ta det lite lugnt här under eftermiddagen för att kl 18 möta upp ett par kompisar för att äta sushi och sedan gå på vår arkeologipub som anordnas varje onsdag. Ikväll skulle det dessutom vara quiz och Happy Hour- undrar just hur mycket mer happy priserna kan bli eftersom de i princip säljs till självkostnadspris i vanliga fall...

Anna

Första gången...

Ojojoj, hur ska det här gå? Jag som är så fantastiskt usel på allt vad teknik innebär har skapat en blogg! Vi får se vart det hela slutar...

Idag har vi inga föreläsningar. Egentligen borde jag sätta mig med böckerna och diverse sökfunktioner på internet, men det finns ju så många andra saker som man ska ta sig för att göra. Klädkammaren behöver sig verkligen en omgång! Man får vada genom diverse olika saker för att nu målet - kläderna. Av någon anledning blir klädkammaren stökigare och stökigare ju mer vi städar i  resten av lägenheten. Konstigt fenomen det där.

Läser för tillfället en fantastisk populärvetenskaplig bok om arkeologi/osteologi - "Bronsåldersmordet" av Jonathan Lindström. Kom fram till att det var en perfekt start nu när jag ska skriva min uppsats om bronsåldersskelett. Det är ju trots allt några år sedan man läste kurser i bronsåldern. Bra verk att få en översikt och några referenstips.

Här skiner solen från en klarblå himmel men kylan håller i sig (ja, med skånemått mätt), - 3 visar termometern. Kanske hinner med en uppfriskande promenad i eftermiddag ändå.

Nu ska jag ta mig i kragen och leta lite efter referenser...

Anna

RSS 2.0